top of page

BIO

N∆BOU bracht als frisse, nieuwe band binnen de Belgische jazz nog maar pas vol trots hun eerste EP ‘Hubert’ uit, in oktober 2019. Dit debuut vormt een mooie weergave van wat het kwartet in zijn mars heeft. 

De EP volgt een origineel parcours vol gedurfde muzikale keuzes, die steeds hand in hand gaan met een sterk samenspel en een boeiende interactie. Tegelijk blijft er voor elk van de muzikanten steeds heel wat ruimte om hun persoonlijke accenten te leggen: uptempo grooves worden afgewisseld met contemplatieve, melancholische melodieën en ook harmonisch weet de band niet zelden te verrassen. 

Nabou Claerhout staat met haar originele trombone-sound, die ze extra uitspeelt door het gebruik van allerlei effecten, centraal in dit gebeuren. Ze gidst het publiek door haar composities langs de verschillende genres die ze liefheeft en plukt daarbij uit een ruime reeks invloeden: muzikale impressies uit haar kinderjaren als Michael Jackson, Beyonce of Erykah Badu, de opera-collectie van haar broer en haar moeders platen van Jacques Brel, Marco Borsato of Skunk Anansie gaan hand in hand met haar latere ontdekkingen zoals Chris Potter, Mehliana, Lionel Loueke, Ambrose Akinmusire,... 

Met Trui Amerlinck op contrabas, Mathias Vercammen op drums en Roeland Celis op gitaar bestaat de band uit een groep veelbelovende muzikanten, waarbij elk van hen ook individueel heel wat heeft verwezenlijkt. Trui hoor je bijvoorbeeld op de radio als muzikante bij Tsar B en bracht ook met Ivy Falls recent een EP uit. Roeland kennen we als een van de twee gitaristen van de sterke band HAST, en van zijn eigen project PING O.D. Mathias is dan weer actief met het Mathias Vercammen 4tet. 

Voor Nabou Claerhout zich tot bandleider ontpopte met N∆BOU, werd ze muzikaal gevormd in verschillende bigbands in Nederland en België, waaronder Ghent Youth Jazz Orchestra, National Youth Jazz Orchestra (‘De Zilveren Notenkraker 2016’), Metropole Academy, Jong Metropole en Not So Bigband. Verder is Nabou ook te zien en horen op verscheidene podia met het Jokke Schreurs Septet en Azbeul, en wordt ze vaak gevraagd als gastmuzikant in verscheidene projecten. De combinatie van de vier sterke individuen creëert een frisse en eigenwijze benadering van composities, waardoor ze deel uitmaken van een nieuwe, spannende muzikale beweging in de jazz. 

Niet alleen de EP ‘Hubert’ werd warm onthaald door het publiek, ook live valt de band duidelijk in de smaak. Zo was N∆BOU de afgelopen jaren te zien op de podia van onder meer North Sea Jazz Festival, Kaap Vrijstaat O., de Jazzontsporing, Hnita Jazz Club, enzovoort. Dankzij de publieksprijs van het Concours XL-Jazz 2018 verzilverde de band die liefde van het publiek ook met een award, en mochten ze het hoofdpodium van het Brussels Jazz Weekend het jaar daarop openen. 

‘Hubert’ werd daarnaast ook in de pers erg goed onthaald, met lovende recensies en verschillende interviews met Nabou in magazines in België, Nederland en Groot-Brittannië. 

N∆BOU groeide uit tot een unieke stem binnen het Belgische jazzlandschap, kortom, met een originele bezetting en eigen, sterke signatuur. De band is duidelijk goed op weg om hun status van belofte om te zetten naar vaste waarde: momenteel werkt Nabou immers aan een nieuw repertoire, voor een full album dat in 2021 zal uitkomen. 

NABOU EP RELAES HUBERT

NABOU EP RELAES HUBERT

bottom of page